Gyógytorna – A McKenzie módszer előnyei

McKenzie gyógytorna gyakorlatok

Egyre többet hallani a McKenzie terápiáról, ami ismerve a hatásait, teljesen érthető. Több előnyük is van a McKenzie gyógytorna gyakorlatoknak. Egy olyan módszerről van szó, ami minden esetben személyre szabott és célzott módon képes enyhíteni vagy akár teljesen megszüntetni a gerinccel kapcsolatos panaszokat.

Főleg gerincsérv esetén javasolt ez a terápiás módszer, de gyakran hatékonynak bizonyul végtagi fájdalom kezelésére is. Habár ez a gyógytorna gyakorlatai alapjaira épül, kétségtelen, hogy sokkal komplexebb módszer. A megszokott tornagyakorlatok, mozdulatok ismétlésszám-központú, monoton végzése helyett, egy egyénre szabott, a terapeuta állandó kontrollja mellett végzett, főként gerinc eredetű problémák állapotjavítására koncentráló módszer. Miből is épül fel?

A lényege a gyakorlatok precíz és lassú kivitelezése úgy, hogy közben a gyógytornász és a páciens kölcsönösen együttműködve megfigyelje és megértse, mikor, melyik testhelyzet, gyakorlat vagy mozdulat az, ami leginkább csökkenti a panaszokat, oldja a problémát, esetleg minimalizálja a fájdalomintenzitást.

A pozitív változásokat előidéző mozdulatokból, mozgásokból a McKenzie terapeuta által összeállított konkrét tornagyakorlat sor pedig már otthon is nyugodtan végezhető. A McKenzie terápia legfontosabb eleme az önkezelés, aminek a legfőbb célja, hogy a beteg minél előbb a terapeuta felügyelete nélkül is el tudja végezni a gyakorlatokat.

Ennek hála kialakulhat az a pozitív és egészséges állapot, ami képes hosszútávon is megtartani a gerinc vagy bármilyen egyéb érintett testrész jó állapotát. A megfelelően összeállított és rendszeresen végzett tornagyakorlatokkal nagy az esély arra, hogy a gerincsérv műtétje elkerülhető legyen.

Mi a helyzet akkor, ha már túl van az ember a beavatkozáson? Nos, a rehabilitációs időszakban is hatékony kezelést jelenthet egy szakképzett terapeuta segítségével. A posztoperatív időszakban a torna elősegíti a gyors felépülést, megelőzve a heg körül kialakuló letapadásokat. Világos hát, hogy a McKenzie torna támogatni képes a műtét által helyreállított állapotot.

Author: seditor