A karácsonyi ajándék nevelési szerepe

karácsonyi ajándék

A birtoklási vágy már kisgyermekkorban megjelenik és a szülő felelőssége, hogy egészséges módon alakítsa azt a megfelelő nevelési praktikákkal. A túlzott mennyiségű karácsonyi ajándék negatív hatással lehet a picik lelki fejlődésére, ugyanis a mértéktelenség kielégíthetetlen mohóságot képes okozni.

Földi Rita pszichológus a womagic.hu weboldalon osztotta meg értékes véleményét azzal kapcsolatban, hogy miért ajánlott a szülőknek odafigyelniük az ajándékozási szokásaikra. A karácsonyi ajándék egy gesztus, amivel kifejezhetjük az érzéseinket és örömet okozhatunk. Sokkal erőteljesebben tudnak mindezek érvényesülni egy-egy jól megválasztott meglepetéssel.

A túlságosan elhalmozott gyermek előbb-utóbb nem lesz képes tartósan örülni, emiatt elégedetlenné válhat, ami végül erős és boldogtalanságot kiváltó birtoklási vágyban csúcsosodhat ki. Érdemes megfontolni, hogy olyan karácsonyi ajándék kerüljön a fa alá, amivel közösen lehet játszani. Ennek segítségével, az egymással eltöltött idő valódi élményként raktározódik el a gyermek lelkében.

Author: seditor