A kondenzációs vagy hőszivattyús szárítógép a jobb választás?

kondenzációs vagy hőszivattyús szárítógép

Amikor már elegünk van a napokig száradó ruhákból, elgondolkodunk egy szárítógép beszerzésén. Ilyenkor persze felmerül a kérdés, hogy kondenzációs vagy hőszivattyús szárítógép lesz a jobb választás? Nos, egy biztos, a szárítógép mindenképpen jó befektetés, hiszen nemcsak a kiterített ruhák tömkelegét kerülhetjük el vele, hanem a lakás penészesedését is.

Azt is érdemes tudni, hogy mind a kondenzációs, mind pedig a hőszivattyús változatoknak vannak előnyeik és hátrányaik egyaránt. Az, hogy kondenzációs vagy hőszivattyús szárítógép lesz a lakás új hasznos berendezése, mindenki a saját igényei szerint dönti majd el. Egy kondenzációs szárítógép jóval kevesebb áramot fogyaszt, mint a hőszivattyús társa. Ez valóban sokat nyom a latban, ugyanakkor a hőszivattyús modellek mégis a legmodernebb és a leggazdaságosabb fajták. Nemcsak hatékonyabban működnek, de a ruhákkal is sokkal kíméletesebbek.

A kondenzációs vagy hőszivattyús szárítógép ugyanakkor mindenképpen okos befektetés egy családban. A szárítógép még nem annyira elterjedt a háztartásokban, mint a mosógép vagy a mosogatógép, ezért a működésével, tisztításával kapcsolatosan felmerülhetnek kérdések. A szárítógép tisztítása azért szükséges bizonyos időközönként, mivel ennek hiányában romlik a készülék teljesítménye. A szűrő eltömődése ugyanis hosszabb szárítási időt eredményezhet, így pedig kevésbé lesz hatékony a szárítás. Arról nem is beszélve, hogy ezzel több energia is fogy. A szárítógép tisztítása tehát nagy szerepet játszik a készülék élettartamának növelésében.

Ha a tisztításra gondolunk, akkor elsősorban nem a gép látható részeiről van szó. A dob tisztán tartása, valamint a készülék külső pormentesítése mellett, nagyon fontos a belső alkatrészek megfelelő karbantartása is. A szárítógép tisztítása során semmiképpen sem szabad megfeledkezni a szűrők kitakarításáról. Kétféle szűrőről van szó: az egyik a felső porszűrő, más néven textilszál szűrő, a másik az alsó porszűrő. A tisztításhoz pedig olyan természetes szereket is latba vethetünk, mint az ecet.

Author: seditor