Bírósági letiltások a bérszámfejtésben

bérszámfejtés

A havi munkabér pontos kiszámítása nemcsak a munkavállalónak, de a munkaadónak is nagyon fontos dolog. A bérszámfejtés során meghatározzuk a levonásokat, amelyek az esetek döntő többségében a jól ismert tételekből áll, amelyeket minden könyvelő jól ismer. Sokkal ritkábban kerülnek elő a bírósági levonások.

A nettó munkabér kiszámításakor az ilyen tételekre fokozottan kell figyelni. Amíg mindössze egy levonást kell a bérszámfejtésben kezelni, még egyszerűnek hat a dolog. De mi van akkor, ha egy munkavállaló havi juttatását nem egy, hanem több levonás terheli? Az első és legfontosabb teendőnk a kielégítési sorrend meghatározása.

A letiltásokat különböző kategóriákba kell sorolni, amelyeket az 1994. évi LIII. tv. határoz meg pontosan. A sorrend azért nagyon fontos, mert a dolgozó bérének csak a 33%-a vonható le, ez nevezzük levonási alapnak. Ez a szabály alól is van néhány kivétel. Ilyen például a tartásdíj, ami a bér 50%-ig levonható. Továbbá a bérszámfejtés feladata a fennálló tartozás számontartása is.

Author: admin