Fültok használata munkavégzés során

Amikor a munkavédelmi eszközök használatáról van szó, akkor a hallásvédelem az esetek többségében valamiért háttérbe szorul. Pedig a fültok is olyan kellék, aminek a használata elengedhetetlen ahhoz, hogy a dolgozók maximális biztonságban végezhessék a feladataikat.

Mivel a munkagépek és más nagyobb méretű berendezések üzemeltetése is jelentős zajjal jár, ezért oda kell figyelni arra, hogy ne érje károsodás a helyszínen tartózkodók hallószerveit. A gyártó cégek odafigyelnek a színvonalas kivitelezésre, éppen ezért a kínálatban kizárólag olyan fültok található, ami maximálisan megfelel a munkavédelmi előírásoknak. A szabályok szerint kialakított termékek viselésére nemcsak azért van szükség, mert ellenkező esetben súlyos büntetésekre számíthat a dolgozó, hanem azért is, mert a folyamatos hangzavar rendkívül káros hatással van az emberi szervezetre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a műszakvezetők gyakran megfeledkeznek arról, hogy a megfelelő ruházat és lábbeli mellé, fültokot is biztosítsanak az alkalmazottaknak.

Ez azonban óriási hiba, hiszen a védőeszköz nélkül rendkívül zavaró tud lenni a folyamatos lárma. Minden vezető tudja, hogy a gyárban akkor halad elvárt gyorsasággal a munka, ha a dolgozók jól érzik magukat és nem hátráltatják őket zavaró tényezők. A megfelelő körülmények biztosítása alanyi jogon jár, amibe az is beletartozik, hogy birtokukba kerülnek a testi épségüket védő eszközök. A fültok használata nélkül arra is lehetőségük nyílik, hogy megtagadják a kiadott feladatok elvégzését.

Author: admin