Napelem típusok eltérő hatásfokkal

napelem típusok

A napelemeket valószínűleg nem kell bemutatni senkinek. Mindenki jól ismeri azokat a négyzet alakú fekete paneleket, amiket fa háztetőkön szoktak elhelyezni.

Azt viszont már kevesen tudják, hogy a napelem típusok több fajtája létezik, amelyek külsőleg ugyan alig, viszont a hatékonyságot tekintve elég eltérőek lehetnek. Ez az árakon is meglátszik, elvégre minél modernebb technológiáról beszélünk, annál többe kerül.

Bár, ha belegondolunk abba, hogy ezt az összeget csupán egyszer, a felszerelést követően kell kifizetni, akkor mindjárt másként fest a helyzet. Hiszen a napelem típusok egy bizonyos időt követően megtérítik a beléjük fektetett összeget, mivel nem kell az áramért és a meleg vízért fizetni. A napelem típusok közül a monokristályos számít a leginkább elterjedtnek. Ár-érték tekintetében ez a legjobb választás.

A prémiumkategóriába tartozik a Gallium Arzenid napelem. Ez 40% hatásfokkal rendelkezik, míg az előbbi 18-25% között mozog. Az amorf szilícium olcsó, viszont 5-8% hatásfoknál többre nem számíthatunk.

Author: admin