A szivattyú számtalan módon segíti az életünket

szivattyú

Vannak olyan berendezések, amik úgy beépültek a mindennapjainkba, hogy már szinte észre sem vesszük a jelenlétüket. Ilyen a szivattyú is, ami nélkül nehezen folyna a víz a csapból, nem lenne fűtés télen, nem locsolhatnánk a növényeket a kertben, és csőtörés esetén is vödörrel mernénk a vizet az utcán.

Az életünk számtalan területén hasznosítható a szivattyú, nagy szükségünk van a segítségére. A tavaszi hóolvadás következtében a kertekben rekedt belvíz elvezetésére is használható, egy közeli csatornába vagy tárolóba, majd nyáron a szerkezetet megfordítva öntözéshez is szállíthatnak vizet vele.

Nemcsak a kutakból nyerhetünk a locsoláshoz szükséges folyadékot ezekkel a praktikus berendezésekkel, de a háztartások ivóvíz ellátásában, az elhasznált víz szállításában és átemelésében vagy a hűtési, fűtési és meleg víz keringetésében is elengedhetetlen szerepet kapnak. Kapacitástól függően alkalmazhatók házakban, társasházakban, szállodákban vagy ipari épületekben.

A darálós szivattyú és a szennyvízkezelés

A szivattyúknak rengeteg típusa létezik, nemcsak felhasználási terület szerint (például keringető és szennyvíz), de működési mechanizmus (merülő és felszíni) és a szállítani kívánt folyadék tulajdonságai alapján is különbséget tehetünk köztük. Ilyen szempontból beszélhetünk tiszta, szennyezett és szennyvízről.

A tiszta és szennyezett víz elvezetéséhez megfelelő a legtöbb általános kerti, háztartási berendezés, de a szennyvíz már más kategória. Ez jelentős mértékben szennyezett víz, amely tartalmazhat darabos szennyeződéseket, káros, egészségre veszélyes anyagokat, ezért rendkívül fontos a megfelelő elvezetése, amiben igen fontos szerepet tölt be a darálós szivattyú.

Ezek a speciális kialakítású berendezések akkor tesznek jó szolgálatot, amikor a folyadék darabos szennyeződésekkel terhelt. Figyelni kell azonban a rendeltetésnek megfelelő használatra, mert a darálós szivattyú sem képes bármilyen anyagot ledarálni. A vízben nem oldódó szálas vagy rostos anyagok komoly gondot okozhatnak a berendezés működésében.

Author: seditor