Bonus malus besorolás lekérdezése – Ezekről érdemes tudnia

bonus malus besorolás

A kötelező gépjármű felelősség biztosítási szerződések esetében létezik egy remek lehetőség, a bonus-malus besorolás, amivel a biztosító a biztosított kármentes vezetését jutalmazza (bonus), illetve megvonja ezt a kedvezményt és pótdíjat állapít meg károkozás esetén (malus). Ennek megfelelően, a biztosítási díj megállapítása a bonus malus besorolás szerint elért fokozat figyelembevételével történik. Érdemes átfutni a www.biztoshely.hu weboldalon található útmutatót.

Hiszen tisztában kell lennünk például a bonus rendszerben létező díjkedvezmények sorával, valamint azzal, hogy mekkora többletdíjat jelent a malus rendszerbe történő átkerülés. A rendszer egyformán működik minden biztosítótársaságnál. Nem a biztosító határozza meg, hogy melyek azok a biztosítások, amelyek a rendszerbe sorolhatóak, hanem egy ide vonatkozó rendelet szabályozza. Ez alapján, a bonus malus rendszer kiterjed a személyautókra, autóbuszokra, teherautókra, vontatókra, motorkerékpárokra, mezőgazdasági vontatókra kötött kötelezőkre.

Kivételt csak a lassú jármű és a segédmotoros kerékpár képez. Normálisan mindenkinek ismernie kellene a bonus malus besorolását, hiszen tudjuk, hogy az elmúlt évben okoztunk-e valamilyen kárt a közlekedés alkalmával, vagyis felhasználtuk vagy sem a kötelező biztosításunkat kártérítéshez. De mégsem tudhatjuk pontosan, hiszen nem mindegy, hogy milyen járművel okoztunk balesetet, személygépkocsival, motorkerékpárral vagy haszongépjárművel.

Nem bonyolult megismerni a bonus malus besorolásunkat, ha biztosítót váltunk és új társasággal akarunk kötni biztosítási szerződést, akkor a felmondással egy időben, ugyanabban a levélben kérnünk kell az előző biztosítótól, hogy küldje el a jelenlegi besorolást. A következő kontraktus megkötésénél a megadott adatok között már el tudjuk ismertetni azt az új biztosítóval. A tévedést elkerülendő a bonus malus fokozat terén, manapság már ezt a besorolást a központi nyilvántartásból is meg lehet tudni. A biztosítótársaságok élnek ezzel a lehetőséggel és le tudják ellenőrizni az új szerződéskötés során.

Author: seditor