Istenes versek hazánk szerzőitől

Istenes versek

Büszkén kijelenthető, hogy hazánkban nem egy olyan író élt és él, aki efféle költeményeket szerzett. Az Istenes versek mély benyomást gyakorolnak az emberekre. Ady Endre szerzeményei páratlanok ebben a műfajban is. Persze nem ő volt az egyetlen, akinek az alkotásai kiemelkedők voltak. Hasonló hírnévre tett szert e téren, például Babits Mihály, Tóth Árpád, Szabó Lőrinc, József Attila, vagy Reményik Sándor.

Ezekből a művekből az emberek napjainkban is sokat tanulhatnak. Az Istenes versek talán a költészet egyetlen rétegét képviselik, amelyeket kritika nélkül fogadnak el az olvasók. Ez a költészeti téma Magyarországon Balassi Bálinttal kezdődött

Mivel zsoltárfordító is volt, ezért a művei leginkább zsoltáriratok. Könyörgő, valamint hálaadó érzelmeket írt meg a Dávid zsoltár mintájára. Biztosan hatott rá a reformáció, hiszen a személyes Istenben hitt. Ebből kifolyólag az általa írt Istenes versek szövegeiben gyakran társalog, időnként pedig vitatkozik a Teremtővel. A reménytelenségben fordul hozzá segítségért és bocsánatért könyörög.

Author: seditor