Teremtsünk rendet a központi porszívóval az otthonunkban!

központi porszívó

A lakásunk nem azért van, hogy legyen, amit folyamatosan takarítunk, de mégis fontos rendet tartani, amihez meg kell teremteni a kellő feltételeket. A hagyományos változatokkal szemben, a központi porszívó olyan lehetőségeket kínál, amit megéri figyelembe venni. Az elnevezése sokat elárul, hiszen tényleg azt takarja, amire elsősorban gondolnánk, mégpedig egy beépített rendszert, aminek révén könnyebben végezhető el a piszkok eltüntetése az otthonunkból.

Számos előnye van ennek a jól kidolgozott hálózatnak, ugyanis magasabb teljesítménnyel bír, mint bármilyen hagyományos készülék. A központi porszívó zajtalanul működik és csak ritkán kell a porzsákot üríteni. A kifújt levegő semmilyen formában sem jut vissza a légtérbe, ugyanis a szabadba távozik, az azt tartalmazó apró piszokszemcsékkel együtt.

Melyek a lényeges központi porszívó alkatrészek?

A központi porszívó alkatrészek között felsorolható a fő egység, ami az erős vákuumhatást hozza létre. Ezt többek között egy a szobáktól elzárt térben lehet elhelyezni, amilyen a garázs, padlás, kazánház, vagy akár a pince. Mondhatni ez a motor, tehát a szerkezet szíve, amit okosan kell kiválasztani. Ehhez csatlakozik közvetlenül a porzsák, ami igen nagy kapacitással bír, így elég évente csak néhány alkalommal üríteni.

Egy belső, de láthatatlan a falakban elhelyezett csőrendszer fut végig a helyiségek között, amiknek csak a vége látható, ahová a gégecső csatlakoztatása történik. A központi porszívó alkatrészek szerves eleme jól megszokott szívófej, amit a kezünkben tartva tudjuk a beltereket tisztítani. Sok nehézségtől kímél meg bennünket ez az egyedi megoldás.

Egyre népszerűbb a könnyűszerkezetes épület készítése

Ez a trend leginkább a nyugati országokban, illetve a tengerentúl igazi trend, főként ott, ahol van elég alapanyag a könnyűszerkezetes épület kivitelezéséhez. Ennek alapját többnyire fa-, vagy fémszerkezetek adják. A falakat, födémeket általában szerelőcsarnokokban illesztik össze, majd az elemeket a helyszínre szállítva, gyorsan megtörténik a felállításuk.

Ez utóbbi folyamat nagyon rövid, így akár néhány nap alatt elkészül az ingatlan és máris beköltözhet a tulajdonos. A könnyűszerkezetes épület esetében gyakran merülnek fel kérdések. Ami biztos, hogy minden vonatkozó előírásnak megfelelnek. Bár a falak jóval vékonyabbak a megszokott épületstruktúráknál, de a szigetelésük kiemelten jó, így érdemes beléjük fektetni.

Miként történik a passzívház tervezés?

Az energia megtakarítás érdekében, egyre gyakoribb a passzívház tervezés és kivitelezés, aminek révén költséghatékony ingatlanok készülnek. Bár a befektetési kiadások általában magasabbak, mint azt megszokhattuk, de a megtérülés viszonylag gyorsan tetten érhető. Amire fontos figyelni, az a környezeti feltételek minél jobb kiaknázása.

A déli tájolás többnyire alapnak számít, amivel rengeteg hőenergia fogható be. A professzionális szigetelés révén, a meleg megtartása biztosított. A passzívház tervezés során, a hűtésre is kell gondolni, mivel az egyre melegebb nyári hónapok gondot jelenthetnek. A hőszivattyúk, napelemek és kollektor rendszeresek, képesek akár teljesen lenullázni a kiadásokat.

Author: seditor