Vésőgép tekintélyes ütőerővel

SDS fúrószár

Ezt a szabványt már bármelyik barkácsboltból be lehet szerezni. Nem csoda, hogy ennyire elterjedt, hiszen a legtöbb fúrógép ilyen befogatással rendelkező tokmányt használ. Nem is az SDS fúrószár kialakítása az érdekes, hanem inkább az, hogy milyen strapabíró, nagy keménységű és kopásálló anyagból készül. Ez esetben a Bosch SDS fúrószár kerül terítékre, aminek az egyik egyedi tulajdonsága, hogy gyémánt csiszolt élekkel rendelkezik. A megfelelő típussal akár betont vagy gránitot is fúrhatunk. Elbírják az 1000 W-os ütvefúrógépek által keltett terhelést is.

Ez csak azért valósulhatott meg, mivel az elkészítéséhez DIN 8039 szerinti keményfém csúcsot használtak. Egy olcsó változat hamar túlhevül, a csúcs megpuhul és tompává válik. Ha ez bekövetkezik, akkor teljes mértékben elveszíti a bentonfúró képességét. Viszont a Bosch SDS fúrószárat igazi kihívás tönkretenni. Persze nem lehetetlen, viszont hobbifelhasználás céljából több mint tökéletesnek számít. Ezen kívül helytáll az ipari körülmények között is.

Akárcsak a vésőgép, amit kimondottan a beton, tégla és egyéb kemény építőanyagok vésésre fejlesztettek ki. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a fúrókalapács nem vésőgép. Sokan keverik a kettőt, ezért bosszankodva állnak a tönkrement szerszámgép előtt. A szakértők szerint, a fúrókalapácsok vésőfunkciója kiegészítésként kiválóan használható. De egy vésőgépet nem fog helyettesíteni, amikor például a betonfalakban kell kialakítani a kábelezés helyét.

Továbbá a Bosch modellek fejlettebb rezgéscsillapítással vannak ellátva, aminek igencsak nagy jelentősége van a kényelmes munkavégzés szempontjából. Amennyiben egy ilyen eszköz vásárlására készülünk, akkor elsősorban a teljesítményét, vagyis az ütőerejét kell megnéznünk. Lakásfelújításhoz elegendő lehet egy 7,5 J ütőerővel rendelkező modell. A 16,8 J-al rendelkező típusok már bontási munkálatokhoz is alkalmazhatóak. A 62 J kifejtésére képes vésőgépre pedig egyértelműen az útépítési munkák során van szükség. Ezeknek minden változata helyet kapott az onlineszerszam.hu webáruházban.

Author: admin