A villanybojler roppant komfortos megoldás

villanybojler

Civilizált életünk egyik alapvető fontosságú eleme a folyamatosan rendelkezésre álló meleg víz. Ennek előállítása sokféleképpen történhet, így a távhőszolgáltatás, illetve a gázfűtés mellett, nagyon elterjedt a villanybojler alkalmazása is. Ez utóbbi persze egyáltalán nem meglepő, hiszen csendes, rendkívül kényelmes, ráadásul nem is igényel különösebb karbantartást. Így aztán, ha egyedileg kell megoldanunk a melegvíz-ellátás kérdését, akkor ez kiváló lehetőségnek számít. Ugyanakkor, mielőtt még letennénk a voksunkat egy villanybojler mellett, mindenképpen alaposan mérlegeljük a szükségleteinket!

Noha ma már kiemelkedően energiahatékony modellek is elérhetőek a piacon, még mindig érdemes előre kalkulálnunk a szükséges teljesítményt illetően. Ezt elsősorban a háztartás mérete határozza meg, lévén minél többen élnek egy fedél alatt, annál magasabb a melegvíz-fogyasztás is. A megfelelő méretű villanybojler maradéktalanul kiszolgálja az igényeket, ám ezzel együtt nem túlságosan nagy, hiszen az energiafelhasználás szempontjából akkor már nem ideális. Vannak azonban olyan szituációk, amikor optimálisabb más megoldást alkalmazni. Az indirekt tároló elsősorban akkor kiváló választás, ha a felmerülő melegvíz-igény magas. Ezek az úgynevezett csőkígyós vízmelegítők egy külső energiaforrást használnak. Ez lehet napkollektor, kazán, de akár áram is. Az indirekt tároló egyik legnagyobb előnye, hogy állandóan biztosítja a szükséges vízmennyiséget, mindemellett pedig roppant gazdaságosan üzemeltethető.

Ehhez arra van szükség, hogy a komplett fűtésrendszer akkurátusan meg legyen tervezve, figyelembe véve az esetleges gyenge pontokat. Előfordulhat ugyanis olyan helyzet is, amikor a napkollektorról üzemeltetett indirekt tároló nem kap elegendő energiát ahhoz, hogy kellő mennyiségű meleg vizet állítson elő. Ilyenkor elektromos fűtőbetét alkalmazásával rásegíthetünk. A hosszú távú elégedettségünk érdekében, érdemes szakember segítségével kiválasztani az igényeinknek leginkább megfelelő modellt.

Author: seditor