Egyáltalán lehetséges olcsó házépítés?

olcsó házépítés

Egy építkezés mindig nagyon sok költséggel jár, így aki belekezd, elmondhatja magáról, hogy nagy fába vágta a fejszéjét. Sokan nem tudják még, hogy létezik egy vonzó alternatíva az olcsó házépítés megvalósítására, mégpedig a könnyűszerkezetes házak nyújtotta lehetőség. Annak idején vályogból, majd téglából, manapság pedig a könnyűszerkezetes megoldások a leginkább népszerűek az otthonra vágyók körében. Ezzel a technikával ugyanis, úgynevezett készházak születnek, amiket előre kigondolt metódusok alapján gyártanak le. Gyári körülmények között végeznek el sok építési műveletet, szakipari részfeladatot és a munkafázis ebben a szakaszban teljesen automatizáltan zajlik. Ennek köszönhetően talán kijelenthető, hogy ez olcsó házépítés. Ha a ház egyes elemei a helyszínre kerülnek, akkor már részben össze is vannak szerelve. Így lényegesen egyszerűbben és gyorsabban épül fel, mint a hagyományos alapanyagok felhasználásával. Azoknak, akik a költséghatékony megoldásokat részesítik előnyben, ez a módszer optimális választás. Arra is van mód a könnyűszerkezetes házak esetében, hogy az ingatlan félkész állapotban kerüljön átadásra. Hozzáértő szakemberi gárdára ajánlott bízni a munkát, mert csak így valósulhat meg profi módon az olcsó házépítés.

Vagy jobban megéri egy új lakás vásárlás?

Ez bizony nehéz kérdés. Elég sok szempontot kell összehasonlítani. Olcsón házat építeni eleve kompromisszumokkal jár, például a ház mérete vagy az építőanyagok minősége terén. Az új lakás vásárlás szintén kompromisszumokat hordoz magában. Először is lehet, hogy nem olyan helyen található, ami teljesen ideálisnak tekinthető. Vidéken olcsóbb, míg városon drágább, a fővárosban pedig sokaknak megfizethetetlen az új lakás vásárlás. De, ha sikerül rá összekuporgatni a pénzt, akkor gyakorlatilag csak annyi dolgunk lesz, hogy be kell rendezzük, ami jelentős megtakarítást jelenthet egy házépítéshez képest. Sokkal egyszerűbb dolgunk van, ha új lakás vásárlás mellett döntünk. Már maga az ügyintézés is kevesebb időbe kerül és nem kell állandóan sürgetni a kivitelezőt, hogy folytassa a munkát. Bizonyos helyzetekben mindenképp előnyös az új lakás vásárlás, mint az építkezés. Mondhatni, hogy aki építkezik, az ráér építkezni, de ha egyik hónapról a másikra kell megoldani a költözést, akkor a lakás vásárlás lesz a kézenfekvő megoldás. Egyébként nincs kizárva, hogy így is megtalálhatjuk álmaink otthonát, attól függetlenül, hogy az nem pontosan az elképzeléseink szerint néz ki, mint egy újépítésű esetében. Legyünk körültekintőek, alaposan nézzük át és ellenőrizzük a lakást, mielőtt megtörténne az a bizonyos kézfogás! Sokat számít, hogy milyen a szigetelés, milyen a falak állapota, rendben van-e az elektromos hálózat és a vízvezeték. Ne higgyünk el mindent vakon, amit az ingatlanos elénk tár. A később felmerülő épületgépészeti problémák komoly összegeket és munkálatokat vonhatnak maguk után. Főleg akkor kellemetlen, ha a munkálatok miatt arra az időre albérletbe kényszerülünk. Ha esetleg a hőszigetelést kell felújítani, az jobb esetben viszonylag olcsón megúszható.

Hogyan zajlik a plafon szigetelése hungarocellel?

Lakásépítés és felújítás esetén nagyon fontos teendő a mennyezeti szigetelés, mert ezáltal jelentős energiamennyiség takarítható meg. Ma is gyakran történik például a plafon szigetelése hungarocellel, ami sok előnnyel jár. De vigyázni kell, mert ez a módszer csak akkor ajánlott, ha a lapok elhelyezése a padláson történik. A hungarocell komoly problémák forrása lehet beltéri alkalmazás esetén, mert párakicsapódást okoz. Károsíthatja a falszerkezetet és rövid időn belül a penész is megjelenhet. Célszerű valamilyen gyapot anyagot használni az álmennyezet szigetelése során, bár ez már nem annyira egyszerű, mint a plafon szigetelése hungarocellel. Azonban a legtöbb háznál el lehet helyezni a lapokat a padláson, így igazán költséghatékonyan végezhető el a szigetelés. Főleg a régi parasztházak esetében jelent kiváló megoldást, ami sok embernek jó hír, hiszen napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy az olcsón megvásárolt vagy megörökölt ingatlant felújítják, nem idegenítik el. A rekonstrukció már a mai kornak megfelelő építőanyagokkal történik. Ezek a régi ingatlanok olykor telekáron is beszerezhetőek, felújításuk idején pedig a plafon szigetelése hungarocellel is történhet. Kivéve azokat az eseteket, amikor a tulajdonos úgy dönt, hogy manzárdot is épít a házra.

Más a helyzet vályog födém szigetelés esetén

Itt már komoly szakértelemre van szükség, már csak azért is, mert a vályogházak felújításához, szigeteléséhez nem értenek olyan sokan. Vagyis sokan vannak azok, akik úgy gondolják, hogy a vályog födém szigetelés bármilyen szigetelőanyaggal megoldható. A vályogház viszont korhű technológiákat kíván, ha felújításra kerül a sor. Erre a célra kiválóan alkalmas az üveg-, illetve a kőzetgyapot. Viszont, arra különösen figyelni kell, hogy a házból felfelé áramló páradús levegőtől védeni kell a szigetelőanyagot. Ha nedvességet kap, összeesik és elveszíti a szigetelőképességét. Ez úgy kerülhető el, ha a szigetelőanyag alá párazáró fólia kerül. Ez megakadályozza a nedvesség bejutását a szigetelőanyagba. A vályog födém szigetelés során páraáteresztő fóliára is szükségünk lesz, ami a szigetelés fölé kerül. Ez lehetővé teszi az esetleges nedvesség elpárolgását. Felmerül a kérdés, hogy mi lesz a párával, ami nem képes a födémen keresztül távozni? Ezért kell gondoskodni a ház szellőzésről. Ehhez nem szükséges feltétlenül egy drága rendszer kiépítése. Elég csupán naponta kereszthuzatot csinálni. 2-3 perces szellőztetés télen is elég arra, hogy a páradús levegő helyére friss levegő kerüljön, de a helyiségek még ennyi idő alatt nem fognak kihűlni.

Author: seditor